Mooi is dat

Toen ik begon te bloggen voor Sexmatters moest ik een klein stukje over mezelf schrijven; wat typeert mij, waar sta ik voor, wat moeten de lezers van mij weten? Ik koos voor de omschrijving van ‘idealist, feminist, antropoloog en socioloog’. Ik wil graag bijdragen aan een betere wereld; rechtvaardiger, gelijker en veiliger. Ik weet nog hoe er tijdens een van mijn eerste dagen van mijn studie (antropologie notabene!) spottend gereageerd werd op deze idealistische instelling. Idealisten zijn naïef en niet realistisch werd mij verteld. Ik voelde me dom. Wat dacht ik nou eigenlijk, dat ik de wereld wel ‘effe’ kon verbeteren? Maar nu ik wat ouder (en wijzer…) ben kan ik steeds beter uitleggen waarom ik me met deze begrippen identificeer. Natuurlijk kan ik de wereld wél verbeteren, maar niet alleen.

Ik kan nog niet zeggen dat het me koud laat, als iemand me een boze mannenhater noemt. Want die betekenis kleeft nog altijd aan het woordje feminist. Ik wil dan vooral dingen gaan uitleggen, want diegene heeft dan blijkbaar onder een steen geleefd. Feminisme is steeds ‘hotter’, kijk naar artiesten als Beyoncé die de feministische boodschap van gelijkheid uitdragen, maar ook naar steeds meer mannen die zich feminist noemen (This is what a feminist looks like). Dus die betekenis van mannenhater gaat sowieso niet meer op.

femstuk

Boos mag je echter wel zijn, zegt de Nigeriaanse schrijfster en feminist Chimamanda Ngozi Adichie. Het is een belangrijke emotie die veel verandering teweeg heeft gebracht. ‘Maar het is nu toch goed zo?’ hoor je mensen vaak vragen. We zijn nu toch onderhand wel uit geëmancipeerd? Of er wordt verondersteld dat onze gender visies diepgeworteld in de cultuur liggen en daarmee onveranderlijk zijn. Maar zoals Chimamanda het mooi zegt in haar TED talk ’We should all be feminists’: “Culture doesn’t make people, people make culture”. Deze vrouw vertelt open, humoristisch, eerlijk en simpel over feminisme. Ik raad dan ook iedereen aan (en kom onder die steen vandaan) om haar TED talk te bekijken en feminisme (nog beter) te begrijpen.

Belangrijke factoren in het veranderen en verbeteren van de wereld liggen in bewustwording en in onderwijs en opvoeding. Chimamanda Adichie benadrukt dat we onze dochters en zonen anders moeten opvoeden; we moeten kijken naar wat we kunnen en naar waar onze interesse en passie ligt, in plaats van alleen naar gender te kijken (jij bent een meisje dus jij kan koken). “We have evolved, but it seems to me that our ideas of gender have not evolved”, aldus Chimamanda.

Ik houd me graag bezig met deze gender ideeën en ontwikkelingen; via Sexmatters die door middel van workshops op scholen en blogs bijdraagt aan bewustwording en onderwijs van gender en seksualiteit. Maar ook via Amnesty Nijmegen ben ik met gender bezig, door jaarlijkse thema avonden te organiseren in het teken van vrouwenrechten. Met mijn werk voor het Netwerk VN-Vrouwenverdrag blijf ik in contact met organisaties die werken aan gender(on)gelijkheid en discriminatie tegen vrouwen. Ten slotte heb ik ook met gender in mijn werk te maken; de verschillende ervaringen van vrouwelijke en mannelijke vluchtelingen, de aandacht voor LHBT’ers onder vluchtelingen, veiligheid etc.

Begin oktober organiseerden we met de Amnesty groep een thema avond over kindhuwelijken, getriggerd door het nieuws van kindbruiden onder de recente vluchtelingenstroom. Voor deze avond hadden we drie sprekers uitgenodigd. Shirin Musa zet met Femmes for Freedom kindhuwelijken in Nederland op de agenda en liet deze avond zien hoe dit niet alleen een kwestie is die onder migranten of vluchtelingen speelt, maar bijvoorbeeld ook onder de Sinti en Roma. Joyce Brummelman zet zich in voor meisjesrechten in Afrikaanse landen met programma’s van Defence for Children en Jolanda Brunnekreef sprak over haar ervaringen in haar werk voor de Landelijke India Werkgroep, waarin zij gewerkt heeft met kinderen die gered zijn uit kindhuwelijken. Deze verschillende organisaties lieten interessante perspectieven zien op het probleem van kindhuwelijken en sommigen zijn bovendien betrokken bij het VN-Vrouwenverdrag in het aanpakken van discriminatie tegen vrouwen (en meisjes).

Voor mij was het een avond waarop alles samenkwam: mijn werk voor het COA, mijn vrijwilligerswerk en mijn interesses in gender, feminisme en idealisme.
Mooi is dat 🙂

 

Meer van Chimamanda Ngozi Adichie:

 

Floor van Schagen

Floor van Schagen

Idealist, feminist, antropoloog en socioloog! Floor zet zich in voor een rechtvaardigere en veiligere wereld met meer gelijkheid en minder stereotype denken.