Die eeuwige piemel

Seksisme is niet iets natuurlijks. Ik voel me niet beter dan een vrouw omdat ik een pik heb. Seksisme is een gevolg van groepsgedrag. Ik voel me beter dan een vrouw omdat mijn groep me vertelt dat ik beter ben dan een vrouw.

Maar ik kan niks met groepen. Groepsgevoel en peer-pressure krijg ik jeuk van. Want het betekent altijd dat er een gevoel van superioriteit ontstaat ten opzichte van anderen. Mijn groepje is beter dan jouw groepje. Dat geldt voor de subculturen, maar ook voor man versus alles wat dan als niet-man wordt aangemerkt. Vrouwen vallen buiten het groepje mannen en zijn daardoor minder waard. Vrouwen zijn geen echte mannen, ook als ze wel van voetbal en bier houden, want ze hebben geen pik. Homo’s zijn geen echte mannen, want ze houden niet van tieten, maar wel van pikken. Dat is zo mannelijk dat het niet meer mannelijk is. Je mag alleen van je eigen pik houden.

Groepsgevoel leidt tot groepsgedrag. Door de geschiedenis heen blijkt dat groepsgedrag niet altijd goed uitpakt. Het Wij tegen Zij. Een elite-gevoel waarmee vernederend en gewelddadig gedrag goed gepraat wordt omdat Wij toch beter en dus meer waard zijn dan Zij.

Ik ben opgegroeid in een omgeving waarin de Tweede Wereldoorlog ontzettend belangrijk was. Mijn opa had in Duitse gevangenenkampen gezeten en alles dat met de oorlog te maken had ging er in als zoete koek. Maar wat vooral bleef hangen was dat ik een hekel kreeg aan groepjes. Het leek alsof het individu verloren ging en de eigen wil werd overgenomen door een groepsidentiteit. Ik wilde niet zo zijn en kreeg daarom al snel een hekel aan aspecten van mezelf die overeenkomsten hadden met leden van een groep.

En vooral mijn mannelijkheid stoorde me en stoort me nog steeds tot op de dag van vandaag. Ik schaam me om een man te zijn. Als ik zie wat in naam van mannelijkheid wordt gedaan walg ik van mijn geslacht. Ik hoor bij een groep waar ik niet bij wil horen, maar waar ik geen keus over heb. Ik heb nou eenmaal een pik en die baardgroei. Mijn mannelijkheid is niet te verbergen. En dat stoort.

Als ik een groep mannen iets seksistisch hoor zeggen of zie doen, wil ik heel hard roepen: Daar hoor ik niet bij!! Als ik een groep mannen elkaar zie afkraken op het “falen” in mannelijkheid, omdat iemand niet bier wil drinken of niet een bepaald gewicht kan tillen of iets dergelijks, dan wil ik er op afstappen en ze in hun oren schreeuwen: Jullie falen allemaal weleens!! Ook aan jouw mannelijkheid zijn grenzen!

Ik kan echter mijn mannelijkheid niet inleveren. Ik kan proberen een andere definitie van mannelijkheid te maken door een eigen groep te vormen waarin mannen vrij zijn om te huilen, te knuffelen, niet seksistisch te zijn en fan mogen zijn Taylor Swift, maar dan maak je een andere subgroep waarmee je weer anderen uitsluit. En als algemene factor heb je dan toch weer die piemel. Waardoor je toch weer anders bent dan zij zonder piemel.

En het is niet natuurlijk. Uit experimenten blijkt dat je overal wel een groep van kan maken die je dan vervolgens zich laat afzetten tegen een andere groep. Als het niet gaat over je geslacht, dan wel over je kleur, je seksuele voorkeur, je voetbalteam, je muzieksmaak, je politieke partij, je land, je stad, je buurt. Experimenten als die van “Brown Eyes versus Blue Eyes” laten zien dat je iedereen zo gek kan maken dat jouw groepje specialer is dan een ander groepje.

Maar de maatschappij heeft ons nou eenmaal in bepaalde groepen geduwd van jongs af aan. Als kind worden we al snel gescheiden op geslacht. Roze voor haar, blauw voor hem, poppen voor haar, auto’s voor hem, etc. Daarna worden we gescheiden op opleidingsniveau, afkomst en welvaart. VMBO-ers bij elkaar, arme mensen in dezelfde buurt, rijke mensen in hun buitenwijken, de Marokkanen wonen in Amsterdam West en de Antillianen in Amsterdam Zuid. De scheiding tussen man en vrouw gaat echter over alle lagen heen en is onvermijdelijk.

Je openlijk afzetten tegen je groep is dan misschien nog het beste idee, zodat je aan de wereld kan laten zien dat bijvoorbeeld mannen niet per definitie seksistisch hoeven zijn, maar vooral door groepsgedrag zich seksistisch gedragen. Doordat mannen zich teveel onderling identificeren met elkaar omdat ze allemaal iets samen delen: die eeuwige piemel.

Als wij als mannen nou niet zo de nadruk zouden leggen op het feit dat we een pik hebben en dat die pik onze gedeelde factor is, dan zagen we al heel hard aan de poten van seksisme. Bij bestrijding van racisme vinden we het normaal dat we zeggen dat kleur of afkomst er niet toe doet. Laten we dan bij het bestrijden van seksisme ook gewoon heel hard roepen dat ons geslacht er niet toe doet. Mijn pik bepaalt niet wie ik ben. Dat groepsdenken is zo hard er ingeramd dat we onbewust denken dat het zo hoort te zijn.

Het doet me altijd denken aan een concert dat ik op TV zag van R.E.M. eind jaren ’80 waarin zanger Michael Stipe vanaf het podium de zaal opzweept en hen aanspoort tot het mee zwaaien met de armen van links naar rechts en ze vervolgens laat wapperen met hun handen of de hele zaal in extase laat springen. Michael doet voor en de zaal doet na. Iedereen blij, totdat Michael de Hitlergroet geeft en de hele zaal automatisch meedoet en schrikt van zichzelf als op hetzelfde moment op het grote scherm achter Michael een beeld van duizenden Hitlergroet gevende Nazi’s tevoorschijn komt. De zaal is stil. Michael zegt: ,,Always think for yourself.” Ik was 14 jaar oud en zat met een glimlach op mijn mond. Dat bedoel ik nou.

,,Hey man, I’m making moves, I am so much stronger than you, I am so much stronger, I am so much stronger than you, everybody thinks the way that we thought, we thought ahead and look what we got, I did not invent this world, call my words a string of pearls, and you will find that she loses all it’s luster.”

Kevin Heller

Kevin Heller

Kevin schrijft voor verschillende platforms over seksisme, maar heeft een vaste column bij Vileine. Hij geeft naast vechtsportlessen cursussen zelfverdediging voor vrouwen en aan de LHBT gemeenschap.