Biseksualiteit & Bi-erasure

Laatst had ik een mooi gesprek met een goede vriendin, die zich vroeger identificeerde als biseksueel en nu meer als lesbienne. Toen ik haar een paar jaar geleden ontmoette (zij was de nieuwe vriendin van mijn ex-vriend), vond ik haar ontzettend mooi en leuk. Na een tijdje kwam ik er achter dat ik een lichte crush op haar had. Ik was in de war: ik identificeer me als hetero dus ik val toch alleen op mannen? Met mijn crush heb ik niks meer gedaan en deze vaagde uiteindelijk ook weg.

Ik sprak die vriendin over hoe zij erachter is gekomen dat ze meer op vrouwen valt en hoe dat is ontstaan. Ook vertelde ik haar dat ik vroeger een crush op haar had. En wat bleek: zij voelde toentertijd ook wat voor mij! Het was heerlijk om dit te kunnen uiten en het was totaal niet ongemakkelijk. We hebben daarna getoast met een shot tequila op onze goede vriendschap en deden een dansje (nou.. twee).

Toen ik terug naar huis fietste was ik weer een beetje in de war. Ik kom er steeds meer achter dat ik ook naar vrouwen kijk op straat en crushes kan hebben op vrouwen. Verder heb ik nog nooit iets met een andere vrouw gedaan. Ik heb nu een hele fijne relatie met een geweldige jongen en hiervoor heb ik alleen maar relaties met mannen gehad. Kortom: ben ik biseksueel of ‘blijf’ ik een heteroseksueel die af en toe een crush op vrouwen heeft?

Biseksuelen voelen seksuele en/of emotionele aantrekkingskracht tot mannen én vrouwen. Ook zijn er biseksuelen die liever niet identificeren binnen de tweedeling man/vrouw, daarom is er ook plaats voor trans en non-binaire personen die zich als biseksueel identificeren. Het lastige aan deze seksuele oriëntatie is het concept van bi-erasure: de ontkenning van het bestaan en de legitimiteit van biseksualiteit.

Vaak horen biseksuelen dat ze ‘een kant moeten kiezen’ of ‘stiekem lesbienne of homo zijn’. Of als een biseksuele man een relatie heeft met een man en vervolgens met een vrouw, hij zijn biseksualiteit ‘elimineert’. Moet een biseksueel perse een man én een vrouw tegelijk daten om zich vervuld te voelen? I don’t think so. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die het uitgangspunt dat iedereen op één geslacht valt, verwerpen. En er is sinds 1999 een Bi Visibility day, die elk jaar op 23 september plaatsvindt.

Tot slot: Ik hoef niet meteen een antwoord hoef te hebben op de vraag op wie ik nou op val. Ik identificeer me first and foremost als Mélanie Hessels!

Mélanie Hessels

Mélanie Hessels