Katelyn’s blog

Gendered! Gendered?

Roze is voor meisjes, blauw is voor jongens. Jongens doen aan voetbal, meisjes aan handbal. We kennen het wel, van die ideeën of uitspraken over hoe sommige dingen meer voor meisjes zijn en andere meer voor jongens. Voor ik uit de kast kwam als transgender, kon ik me er ook wel druk om maken of iets wat ik deed wel mannelijk genoeg was. In een poging  “normaal” te zijn probeerde ik mezelf in dat hokje ‘mannelijk’ te duwen en ook de dingen te doen die bij dat hokje hoorde.

Toen kwam ik uit de kast en begon ik precies hetzelfde te doen maar dan de vrouwelijke kant op. Een ander hokje dus maar hetzelfde gedrag. Een vage poging om mezelf te bewijzen en om ergens in te passen.

Maar nu, een goed aantal jaar verder, kijk ik er heel anders tegenaan. Ik let er niet meer zoveel op of iets nu mannelijk of vrouwelijk is. Ik doe nu vooral wat goed voelt. Zo kan ik de ene dag rond lopen in een old school wijde skaters broek met een tanktop en de dag erna trek ik een kleurrijk jurkje aan met een leuke panty en bijpassende hakjes.

IMG_20160511_144430IMG_20160813_171124

Beide voelt goed en beide voelt als mij maar geen van beide voelt echt mannelijk of vrouwelijk. Het voornaamste verschil zal zijn dat het nu aansluit bij hoe ik me voel of bij wat ik te doen heb.

Er zijn natuurlijk ook dingen die ik door de jaren heen altijd gedaan heb. Zo ben ik fanatiek gamer, iets wat nooit als heel mannelijk of vrouwelijk gevoeld heeft voor mij. Natuurlijk zijn er spellen zoals “Call of Duty” die meer mannelijk voelen en is er een gebrek aan games gericht op vrouwen. Maar naast deze uitersten zijn er genoeg spellen te noemen die goed ontvangen worden door zowel mannelijke als vrouwelijke gamers (denk aan Pokémon, Portal, en League of Legends).

Ook is er veel muziek en zijn er veel sporten waarvan alle genders kunnen genieten. Want ondanks dat sommige onderdelen meer mannelijk of vrouwelijk zullen voelen, is er genoeg nuance in beide dat er voor iedereen wel wat is.

Aan het einde van de dag zeg ik toch echt: mannelijk, vrouwelijk, unisex, wat zou het? Gewoon lekker doen waar we blij van worden.

Live, learn and love,

Kate

Katelyn Stoffelen

Katelyn Stoffelen

Kate is gek op skaten en op koffie en ze blogt over haar leven als transgender; over de simpele en minder simpele dingen die daarbij komen kijken.