Katelyn’s blog

dove real beauty

Bekijk het prachtige filmfragment dat bij deze foto hoort (kon niet ingebed worden)

Micky en de media

Een paar jaar terug, toen ik nog op het ROC zat, zat ik met meerdere jonge vrouwen in de klas. Eén daarvan in het bijzonder is me altijd bijgebleven. Ik geloof dat ze Micky heette. Micky, in mijn ogen de ideale vrouw; een vrouw zoals een vrouw ‘hoort’ te zijn. Met haar 1 meter 70, mooi half lang haar dat niet licht blond is, maar ook zeker niet donker blond, erg donker blauwe ogen en een mooi ‘zandloper’ figuur (een redelijke B cup, mooie heupen en een strakke taille) kon ik weinig anders dan jaloers op haar zijn.

Als ik heel eerlijk ben, maakte dit mij altijd een beetje bang. Als ik haar zag, wist ik hoe ik er zelf uit wilde zien maar daarmee kwam ook de realiteit aankloppen. Ik wist namelijk dat ik er nooit zo uit zou zien. Aan de ene kant omdat ik zelf al ruim over de 1 meter 80 was en aan de andere kant omdat ik toen nog dacht dat plastische chirurgie niet mooi en/of subtiel kon zijn. Dat laatste is een beeld dat ik vooral aan de media te danken had maar ook aan een andere klasgenoot. Dat was een vrouw die rondliep met een F cup en bij elke mogelijkheid begon over wat dat wel niet gekost had en zelfs een keer haar shirt en bh uit deed in de klas en even de littekens liet zien.

Mede door dit beeld heb ik mezelf nog lang voor gehouden dat het maar beter was om niet uit de kast te komen en om niet in behandeling te gaan. Laten we even niet vergeten dat ik toen nog geen enkel idee had hoe een transitie in zijn werk zou gaan en ik niet wist van het bestaan van hormonen en dus ook niet wat dat allemaal voor me kon doen.

Het is ook iets wat mij nog altijd opvalt. Als je genoeg tv-programma’s kijkt en reclames en advertenties ziet, lijken er volgens de media maar twee mogelijkheden te zijn. Of je bent van jezelf super mooi en slank of je doet plastische chirurgie om jezelf mooier te maken (wat ik zelf niet eens altijd mooier vind). Vooral bij vrouwen valt me dit op maar ik zal toegeven dat dit ook bij mannen gebeurt, alleen gaat het dan om gespierd zijn. Zeker in advertenties lijkt het wel alsof je alleen ‘volmaakte’ vrouwen ziet.

Intussen ben ik natuurlijk wat ouder en wat wijzer dan toen. Ik besef me dat bijna alle vrouwen in advertenties gefotoshopt worden en lang zo mooi niet zijn als het lijkt. Ook besef ik dat de vrouwen die we in tv-programma’s zien maar een klein deel is van de totale hoeveelheid vrouwen en vooral ook dat lang niet alles wat ik op tv zie waar en/of goed is.

Een deel van dit besef heb ik ook aan Micky te danken. Tijdens één van de weinige keren dat ik met haar gesproken had (en dat was nadat een zekere andere klasgenoot uitgebreid haar bosten had laten zien) kwam ter sprake dat Micky ook een kleine vergroting had laten doen. Als volwassen vrouw met minder dan een A cup werd ze vaak aangezien voor een 16 jarige. Dat was een behoorlijke ‘eye opener’ voor mij dat deze vrouw, die ik zo mooi en perfect vond wat hulp had gehad en het was alles behalve overdreven of opvallend.

Vaak heb mij afgevraagd hoe dit wel niet voor anderen moet zijn. Met name voor jongeren, die nog lang niet altijd doorhebben dat deze ‘perfectie’ alleen maar bestaat dankzij een laag make-up en fotoshop. Ik heb ook wel eens iemand horen zeggen tegen een transmeisje van een jaar of 14 dat aangaf dat ze graag op die ene beroemdheid wilde lijken, dat deze beroemdheid er zelf vast ook graag zo uit wilde zien.

Aan het einde van de dag gaat het er toch vooral om dat we ons goed voelen over onszelf. Iets wat lastig kan zijn als iedereen om je heen super mooi lijkt. Ik denk ook dat perfectie niet iets is waar we naar moeten streven. Het zal toch nooit 100% zijn zoals we het graag willen en weet je wat? Dat is niet erg. Het is ook niet erg om mooi te willen zijn of wat hulp hierbij te willen maar laten we wel bij onszelf blijven en alleen dingen doen omdat we dat echt zelf willen en niet omdat de media verwachten dat we er op een bepaalde manier uitzien.

Live, learn and love,
KatelynReal Beauty

Katelyn Stoffelen

Katelyn Stoffelen

Kate is gek op skaten en op koffie en ze blogt over haar leven als transgender; over de simpele en minder simpele dingen die daarbij komen kijken.