Katelyn’s blog

Hallo, jullie kennen mij als Sophie, maar vanaf nu ga ik verder onder de naam Katelyn.

“Vragen”

Al vaker heb ik het gehad over de vragen die mensen soms stellen en vandaag wil ik daar wat verder op ingaan. Als transgender krijg je nogal wat vragen naar je toe geslingerd en veel van die vragen kunnen eigenlijk niet. Vooral omdat het vaak vreemdelingen zijn die de vragen stellen. Zelf ben ik vrij simpel, ik zeg altijd: “Je mag alles aan me vragen, of je antwoord krijgt is een tweede”. Veel voorkomende vragen gaan bijvoorbeeld over hoelang je al ‘out ‘ bent of hoe je erachter bent gekomen. Dit zijn nog wel redelijke vragen, ook al zal ik ze niet snel willen beantwoorden tegenover vreemdelingen.

Wat ook vaak gevraagd wordt zijn dingen als: “En hoe heet je echt?”, “Zijn je borsten echt?” of “Hoe ver ben je?” (Meestal met de insteek dat ze willen weten of ik geopereerd ben, of wanneer dit gebeurt.) Dit soort vragen, eigenlijk kunnen die natuurlijk niet.

Ik denk altijd maar: “Aan andere mensen vraag je toch ook niet wat er in hun broek zit, of dat hun borsten echt zijn?”

Maar dat er gevraagd wordt vind ik zo erg nog niet. Ik heb veel meer moeite met de reacties die je krijgt als je dat soort persoonlijke vragen niet wilt beantwoorden. Er zijn genoeg mensen die dan beledigd reageren, alsof ze ook maar het kleinste beetje recht hebben om dat soort dingen te weten. Opvallend is ook dat er soms zelfs mede transgenders zijn die dit doen. Soms zijn het degenen die net ‘out’ zijn, puur uit nieuwsgierigheid of niet wetend dat het nogal een privézaak is. Maar ook mensen die al veel langer ‘out’ zijn en zich beter lijken te voelen omdat zij zelf al zover zijn (of iets anders in die trant). Zo zie je dat er zelfs binnen een groep grote verschillen kunnen zijn. Waar ik veel minder problemen mee heb, zijn vragen die voortkomen uit onwetendheid, vragen zoals wanneer ik dan ongesteld word. Ik leg dan van harte uit dat dit niet zal gebeuren en vaak ook even kort waarom. Mede omdat ik denk dat het beter is om mensen te informeren, anders vragen ze het toch wel aan de volgende of ze gaan het zelf compleet verkeerd invullen en geen van beide lijkt me erg goed of leuk.

Nu zijn er natuurlijk uitzonderingen, mensen die dit wel degelijk mogen vragen, dan heb ik het over naaste familie en goede vrienden. Maar zelfs deze mensen ben je geen antwoord verplicht als je dat niet wilt geven, want uiteindelijk zijn het natuurlijk gewoon privézaken en die mogen dan ook privé blijven!

Live, learn and love

Katelyn

Katelyn Stoffelen

Katelyn Stoffelen

Kate is gek op skaten en op koffie en ze blogt over haar leven als transgender; over de simpele en minder simpele dingen die daarbij komen kijken.