Sophie’s Blog

Uit de kast komen en acceptatie

Hallo, mijn naam is Sophie en ik wil graag verhalen delen met iedereen die het wil lezen. Verhalen over de mooie en minder mooie gebeurtenissen in mijn leven, over het goede, over  het slechte en over alles wat daar tussenin zit.

Vandaag wil ik praten over uit de kast komen en acceptatie.

Homo’s, lesbiennes en tansgenders moeten er vaak even doorheen, uit de kast komen. Aan je omgeving vertellen wie je dan toch echt bent, en de reacties zijn erg verschillend. Zo heb je mensen die zich af vragen wat er nu zo bijzonder of noemenswaardig aan is, je zou ze bijna ongeïnteresseerd noemen. Mensen die het wel accepteren maar eigenlijk niet goed weten wat het inhoud of gewoon veel te nieuwsgierig zijn (deze is natuurlijk vooral voor de transgenders) en dan heel erg veel vragen gaan stellen. Als laatste zijn er de mensen die het niet accepteren, soms stilletjes en soms erg uitgesproken.

De eerste van deze groep, degene die geen vragen stellen en het maar weinig interesseert, daar ben ik het meest gek op, geen gedoe, geen lastige vragen, gewoon acceptatie. De tweede groep, die ik zelf vaak als onwetend omschrijf, bedoelen het vaak niet fout, maar de vragen die je als transgender soms krijgt van deze groep zijn, ‘apart’, even zacht omschreven. Zo heb ik ooit de vraag gehad wanneer ik dan voor het eerst ongesteld zal worden, of wanneer ik van plan ben zwanger te raken. En hoewel ik beide graag zou willen, helaas is de techniek niet zo ver dat dat ook zou kunnen. Binnen deze groep zijn er ook mensen met hele platte vragen, zoals hoe je ‘dat ding’ dan wegstopt/verbergt. Ach ja, de schaamteloosheid van sommige mensen.. Toch zal ik de meeste vragen gewoon beantwoorden, dat werkt toch het beste. En de laatste groep? Nou zelf kom ik ze gelukkig niet zoveel tegen, natuurlijk ben ik geen fan van  mensen die het niet accepteren. Degenen die er stilletjes heel erg op tegen zijn tot daar aan toe; ieder zijn mening en ze vallen niemand lastig verder. De uitgesproken mensen daarentegen, ja ik vraag me al snel af wat er in die mensen omgaat en hoe ze op het idee komen dat het goed is om een ander zo slecht te behandelen. Variërend van in het openbaar beledigen tot bedreigingen. Aan deze bedreigingen ben ik zelf tot zo ver gelukkig ontkomen, maar mensen die me naroepen met de meest vreemde dingen niet. Dat varieert van argumenten die uitgaan van een bepaald geloof tot regelrecht uitschelden (met woorden die ik niet zal herhalen.)

Dit zijn natuurlijk drie type reacties, maar er zijn er nog wel veel meer,  zoals de: ‘Zie je wel/ik wist het wel’ mensen, de ‘ach doe toch normaal’ groep en nog een aantal variaties hierop. Eén van de mooiste reacties die ik tot zover heb gehoord is toch wel de volgende: ‘Mij kan je niet verassen. ik heb alles gehoord. Maar transgender? Oke die is nieuw’.  Zoveel verschillende mensen als er zijn, zoveel verschillende reacties die je krijgt als je uit de kast komt.

Live learn and love,

Sophie

Katelyn Stoffelen

Katelyn Stoffelen

Kate is gek op skaten en op koffie en ze blogt over haar leven als transgender; over de simpele en minder simpele dingen die daarbij komen kijken.