Sophie’s blog

Vriendschap

Hallo, mijn naam is Sophie en ik wil graag verhalen delen met iedereen die het wil lezen. Verhalen over de mooie en minder mooie gebeurtenissen in mijn leven, over het goede, over  het slechte en over alles wat daar tussenin zit. Vandaag wil ik praten over vriendschap.

Sommige vrienden gaan jaren mee, anderen blijven net twee-of drie maanden hangen en verdwijnen dan weer. Vooral die laatsten zouden veel mensen eerder kennissen noemen. Maar of het nu kort of lang is, ik definieer vriendschap door wat ik van iemand heb kunnen leren, door wat voor gesprekken er plaatsvinden en wat ik met iemand deel. Eerlijk, of je elkaar nu veel of weinig ziet deze dingen zijn denk ik toch het belangrijkst.

Laatst werd ik op Facebook door een oude vriendin van me aangesproken, wij hadden elkaar al zo lang niet gesproken dat ze nog niet eens wist dat ik transgender ben (en ook al zoveel jaar uit de kast). Toch verliep het gesprek alsof we elkaar vorige week nog gesproken hadden en we hebben ook afgesproken om binnenkort even wat te gaan drinken, gewoon lekker kletsen. Dat is wat ik bedoel, want zeg nu zelf, is het echt zo belangrijk wanneer ik haar voor het laatst gesproken heb, als we nog steeds zo goed met elkaar praten?

Ook als ik nieuwe mensen ontmoet (potentiële nieuwe vrienden) houd ik deze denkwijze aan. Ik kijk naar de onderwerpen, naar de onderlinge omgang en (ook niet onbelangrijk) of de ander de behoefte heeft aan een vriendschap. Al met al moet ik toegeven dat het maken van nieuwe vriendschappen nog het moeilijkste is, na één gesprek ben je niet altijd gelijk vrienden. Vaak gaan er toch meer ontmoetingen overheen voor je echt een bewust besluit neemt over of iemand een vriend kan worden, of dit gevoel wederzijds is en of iemand ook echt goed voor je zal zijn.

Dan is er nog één belangrijk punt, namelijk wie er voor je klaarstaat op het moment dat je echt iemand nodig hebt. Helaas kom je hier vaak pas achter als de nood het hoogst is, en daarom probeer ik de meeste van mijn eigen vriendschappen hier niet op af te rekenen. Uiteindelijk heb je gewoon goede en wat minder goede vrienden. Ja de echt goede vrienden zou ik er op aanspreken als ze me laten stikken wanneer ik ze echt nodig heb (andersom is dit trouwens ook waar, ik moet klaarstaan voor hen en ze mogen mij aanspreken als ik dat niet doe), maar bij de minder goede vrienden maakt het me niet uit want ook de meer oppervlakkige vriendschappen kunnen we goed gebruiken. Voor een simpel gesprek, even afleiding van de dagelijkse (on)zin en simpel vermaak.

Vriendschappen zijn er in vele varianten en daar ben ik blij mee ook. Daardoor heb ik mensen met wie ik mijn problemen kan delen en mensen die me gewoon even afleiding geven ook al weten ze dat zelf niet altijd.  Soms moet je mensen loslaten en soms blijven mensen jaren bij je, maar uiteindelijk koester ik alle verschillende vrienden en vriendschappen die ik heb en heb gehad, want elk op een eigen manier maken ze het spelletje van het leven weer iets makkelijker.

Live learn and love,

Sophie

Katelyn Stoffelen

Katelyn Stoffelen

Kate is gek op skaten en op koffie en ze blogt over haar leven als transgender; over de simpele en minder simpele dingen die daarbij komen kijken.