Sophie’s blog

Vrijheid

Hallo ik ben Sophie en ik wil graag verhalen delen met iedereen die het wil lezen. Verhalen over de mooie en minder mooie gebeurtenissen in mijn leven, over het goede, over het slechte en over alles wat daar tussenin zit. Ik ben geboren en opgegroeid in Amsterdam en daar woon ik nog altijd. Ook ben ik transgender en anderhalf jaar geleden ben ik gestart met een behandeling bij het VUmc.

Vandaag wil ik praten over vrijheid. Het is een breed onderwerp waar iedereen een eigen menig over heeft, veel mensen zullen zeggen dat we hier (in Nederland) echt vrij zijn. Ik hoor dan al snel het argument dat we zelf onze baan en school mogen kiezen, dat we onze mening kunnen verkondigen en ook regelmatig een dagje vrij hebben.

Als je wilt beargumenteren dat we niet vrij zijn krijg je al snel voorbeelden als:  “Slaven, die waren niet vrij” of “vrouwen in gedwongen prostitutie, die zijn niet vrij” en zo nog wel een paar dingen (die ik trouwens verder niet zal ontkennen). Toch durf ik te beweren dat we lang zo vrij niet zijn als dat we graag denken. Maatschappelijke verwachtingen creëren (bewust of onbewust) beperkingen op onze vrijheid, zo hebben we het beeld dat mannen sterk en stoer moeten zijn en van vrouwen word tegenwoordig verwacht dat ze werken, huisvrouw zijn is bijna beledigend.

Ook op de scholen wordt ons een beeld aangeleerd van hoe mannen en vrouwen zouden moeten zijn en over relaties zou ik eigenlijk niet eens moeten beginnen, want als je voorstander bent van een niet-momogame relatie word je snel raar aan gekeken (zoals ik zelf ervaren heb).

Nee, ik zal niet zeggen dat we gevangen zitten of niet vrij zijn, maar ik vind wel dat we lang zo vrij niet zijn als dat we graag denken en zeggen. Hoe we dit zouden moeten veranderen weet ik niet, misschien is het uitspreken van onze on-vrijheid wel genoeg om mensen meer te laten nadenken. Heel misschien zit deze denkwijze wel gewoon zo diep in ons systeem dat het niet eens varanderd kan worden, alleen dat wil ik gewoon niet geloven! Al is het maar omdat ik toch (één keer in de zoveel tijd) wel eens iemand ontmoet die deze mening met mij deelt …

Live, learn and love,

Sophie

Katelyn Stoffelen

Katelyn Stoffelen

Kate is gek op skaten en op koffie en ze blogt over haar leven als transgender; over de simpele en minder simpele dingen die daarbij komen kijken.